przepis na pierniki

Odbierz rabat na zakupy!

Nie przegap okazji!
Skorzystaj z naszej specjalnej oferty i odbierz rabat na zakupy online.
Tylko teraz, tylko dla Ciebie!

Obierz rabat na zakupy!Odbierz rabat

Przepis na świąteczne pierniczki

Zbliżają się Święta, a co za tym idzie – przychodzi czas na świąteczne wypieki. Jak upiec i ozdobić pierniczki, by były one najpiękniejszą ozdobą stołu?

Unoszący się w powietrzu zapach cynamonu od razu przywodzi na myśl magiczny klimat Świąt. Poniżej znajduje się sposób na przygotowanie takich pierniczków, które swoim wyglądem zachwycą wszystkich domowników.

Ozdabianie pierniczków

Domowej roboty pierniczki po ostudzeniu można udekorować lukrem, który wykonujemy poprzez zalanie cukru pudru gorącą wodą przy jednoczesnym mieszaniu (nalewamy tyle wody, aby powstała nam masa odpowiedniej konsystencji). Całość można posypać ozdobami, które są dostępne w większości sklepów.

Kolejnym sposobem jest rysowanie szlaczków na pierniczkach przy użyciu pisaków z lukrem. Ta metoda wymaga większej precyzji i jest bardziej czasochłonna, ale efekt jest tego wart. Możemy obrysować brzeg pierniczka lub jego całą powierzchnię różnego rodzaju wzorkami, a następnie bardzo delikatnie, na przykład używając do tego pęsety, nałożyć na linię pisaka gwiazdki, kuleczki czy inne ozdoby.

Tak udekorowane pierniki wzbudzą zachwyt domowników i gości. Są nie tylko perfekcyjną ozdobą świątecznego stołu, ale również idealnym pomysłem na prezent. Przed włożeniem do pieca możemy również zrobić w nich dziurki, by później móc za pomocą wstążki powiesić je na choince.

Jak zapakować pierniczki na prezent?

Najprostszą metodą jest wycięcie kwadratu z celofanu – jego wielkość zależy od ilości pierniczków, które chcemy zapakować. Na jego środku możesz położyć wypieki, następnie brzegi podnieść do góry i obwiązać wstążką. Przez nią można przełożyć maleńką gałązkę, kawałek jemioły czy karteczkę z krótkimi życzeniami, które nadają paczce jeszcze bardziej świątecznego klimatu.

Przepis na pyszne i domowe pierniki

Składniki:

  • 200g miodu
  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki kakao
  • przyprawa korzenna
  • 1kg mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 jajka

Wykonanie:

  1. Zagotować margarynę, miód i cukier w garnku. Dodać kakao i przyprawę korzenną. Ostudzić otrzymaną masę.
  2. Około 700g mąki wsypać do miski, dodać 2 łyżeczki proszku do pieczenia i szczyptę soli. Wymieszać.
  3. Do mąki dodać rozmieszane żółtka, osobno ubić pianę z białek.
  4. Rozpuszczoną masę dodać do mąki mieszając drewnianą łyżką, a następnie dodać ubite białka.
  5. Dodać tyle mąki, aby ciasto można było wałkować (łącznie około 1kg mąki).
  6. Ciasto podzielić na 6 małych części (mniejsze kulki) i włożyć do lodówki na pół godziny.
  7. Wyciągać po jednej kulce, a następnie rozwałkować ją i wycinać pierniczki.
  8. Piec około 10-15 minut w 180 stopniach.

Podobne artykuły:

Paznokcie na Boże Narodzenie – świąteczny klimat na Twoich dłoniach
Szybkie, tanie i efektowne sposoby na pakowanie prezentów i dekorowanie świątecznego stołu.
Wyjątkowe stylizacje na świąteczne okazje
Zachwycaj przy wigilijnym stole i na noworocznej imprezie! Świąteczno-sylwestrowe stylizacje.
Przepis na udane Święta

Przeczytaj też