Zima… zaśnieżone ulice, szybko zapadający zmrok. Gdy pogoda za oknami nie sprzyja najchętniej spędziłybyśmy popołudnie w ulubionym fotelu, zawinięte w ciepły koc z gorącą herbatą lub… jedząc coś pysznego, co poprawi nasz humor! Zima sprzyja eksperymentom kulinarnym. Jabłka, dynie, grzyby przyroda ma dla nas mnóstwo darów, z których możemy wyczarować przepyszne dania. Pożywne zupy kremy, aromatyczne napoje, nie tylko zaspokoją nasz apetyt, ale poprawią nasz humor, a nawet zdrowie.
Coś zdrowego “na ząb”
Po aktywnym popołudniu, treningu, lub po prostu wtedy kiedy chcemy dodać sobie energii, warto mieć coś pysznego i jednocześnie zdrowego do przekąszenia. Nasz pomysł to mieszanka bakaliowa, którą możemy przygotować same. Wystarczy trochę orzechów laskowych, nerkowców, żurawiny, suszonych jabłek i nasza przekąska będzie gotowa. Jeśli chcemy ją urozmaicić możemy orzechy uprażyć dodając do nich ulubione przyprawy takie jak cynamon lub odrobinę soli, świetnym dodatkiem będą także karmel i czekolada.
Innym ciekawym pomysłem na zimową przekąskę są warzywne chipsy. To pyszna, kolorowa i przede wszystkim zdrowa alternatywa dla klasycznych ziemniaczanych chipsów ze sklepu. To coś co może zrobić każdy, bez wychodzenia z domu, w kuchni zawsze znajdziemy marchewkę, pietruszkę lub buraki oraz przyprawy i zioła. Przygotowanie warzywnych chipsów jest bardzo proste i nie zajmuje wiele czasu, mnóstwo inspirujących przepisów znajdziemy w internecie.To idealny pomysł na przekąskę gdy planujesz filmowy wieczór lub domówkę z przyjaciółmi.
Rozgrzewające i aromatyczne napoje
Zakupy, odbieranie i zawożenie dzieci na zajęcia. Za Tobą aktywne popołudnie, po którym wróciłaś do domu zmęczona i zmarznięta. Zimą nic tak nie poprawi Ci humoru jak kubek gorącego, aromatycznego napoju. W internecie znajdziemy mnóstwo przepisów na oryginalne i pyszne herbaty, czekolady i napary. Jednym z naszych ulubionych jest tradycyjna herbata z imbirem, cytryną i miodem, doskonale rozgrzewa i wzmacnia naszą odporność, możemy dodać do niej także goździki lub syrop malinowy.
Jesteś miłośniczką kawy? Koniecznie wypróbuj kultową już Pumpkin Spice Latte lub kawę piernikową. Fanki słodkości z pewnością kochają napoje oparte o gorącą czekoladę, jeśli jeszcze nie próbowałyście jej w pikantnym wydaniu, zróbcie to koniecznie teraz, czekolada z chilli doskonale rozgrzewa i smakuje rewelacyjnie.
Pisząc o zimowych napojach, nie możemy nie wspomnieć o ich właściwościach prozdrowotnych. Doskonałym przykładem jest zdobywające od pewnego czasu popularność “złote mleko”, ten pochodzący z Indii napój dzięki dodatkowi kurkumy, cynamonu i pieprzu rozgrzewa, a dodatkowo pomaga się wyciszyć i poprawia samopoczucie. Warto spróbować też chai masala która ma podobne właściwości.
Kolejnym rodzajem rozgrzewających napojów na zimę są grzańce. Kojarzą nam się głównie z feriami w górach, ale z łatwością przygotujemy je również w domu na bazie ulubionego alkoholu klasyczne wino i piwo śmiało możesz zastąpić np. cydrem.
Owocowe słodkości w sam raz na zimę
Owoce, będą doskonałą bazą słodkich przekąsek na zimowe dni. Jednym z nich jest jabłko, to źródło witaminy C, błonnika i potasu. W Polsce możemy cieszyć się wyjątkowo dużą ilością odmian. Zimą możemy podawać jabłka na wiele różnych sposobów, surowe, suszone, gotowane, marynowane. Doskonałą wieczorną przekąską będą pieczone jabłka nadziewane bakaliowym farszem. Na Instagramie popularnością cieszy się też banalnie prosty, a jednocześnie przepyszny przepis na plastry jabłek w cieście francuskim, to świetna propozycja gdy chcemy poprawić sobie humor lub gdy wpadną do nas niezapowiedziani goście.
Kolejnym owocem cieszącym się popularnością jesienią i zimą jest dynia (tak, wbrew powszechnemu przekonaniu dynia nie jest warzywem). Jej lekko słodkawy, delikatny smak sprawia, że możemy z niej przyrządzić prawie wszystko, pożywną i aromatyczną zupę krem, placki, puree, ciasto, a nawet frytki. Dynia jest nie tylko uniwersalna, zawiera w sobie także dużo potasu, witaminy C i błonnika, jest też mało kaloryczna. To i jej piękny ciepły kolor sprawiają, że jest doskonałą bazą przekąsek na zimową chandrę. Tartinki z dynią i solonym karmelem, dyniowo-korzenne muffinki czy pudding ryżowy z dyniową marmoladą to tylko niektóre z nich.